Champions League – Η ιστορία της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης



 
Champions League History

Champions League - Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση που προσφέρει αίγλη στους παίκτες και μεγάλα έσοδα στις ομάδες. Διεξάγεται στην Ευρώπη υπό την αιγίδα της UEFA. Ξεκίνησε το 1955 με το όνομα «Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης» και το 1991 πήρε τη σημερινή της ονομασία. 

Το 1953 ένας Γάλλος δημοσιογράφος, ο Γκαμπριέλ Ανό πρότεινε στην UEFA τη διεξαγωγή τουρνουά στην οποία θα συμμετέχουν οι πρωταθλήτριες ομάδες της Ευρώπης, καθότι μέχρι τότε η μόνη ποδοσφαιρική διοργάνωση σε διεθνές – ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν το Λατινικό Κύπελλο. Σε αυτό συμμετείχαν ομάδες μόνο από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία της UEFA δέχτηκε την πρόταση του δημοσιογράφου και έτσι την υλοποίησε το φθινόπωρο του 1955.

Το 1ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης ήταν γεγονός. 15 Ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν συμμετοχή, μέσα σε αυτές και η γερμανική περιοχή του Σάαρ, που τότε βρισκόταν υπό γαλλική κατοχή, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελλάδα, πρωτοεμφανίστηκε στη διοργάνωση το 1959.

Οι 16 ομάδες που κληρώθηκαν στον πρώτο γύρο ήταν:
·         Σπόρτιγκ Λισσαβόνας
·         Παρτιζάν Βελιγραδίου
·         ΜΤΚ Βουδαπέστης
·         Άντερλεχτ Βρυξελλών
·         Σερβέτ Γενεύης
·         Ρεάλ Μαδρίτης
·         Ροτ Βάις Έσσης
·         Χιμπέρνιαν Εδιμβούργου
·         Τζουγκάρντενς Στοκχόλμης
·         Γκβάρντια Βαρσοβίας
·         Άαρχους Δανίας
·         Ρεμς Γαλλίας
·         Ραπίντ Βιέννης
·         Αϊντχόφεν Ολλανδίας
·         Μίλαν Ιταλίας
·         Ζααρμπρίκεν Σάαρ

Στον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στις 13 Ιουνίου του 1956 στο Παρκ Ντε Πρενς στο Παρίσι, παρευρέθηκαν πάνω από 38.000 θεατές. Νικήτρια του τελικού η Ρεάλ Μαδρίτης (Ντι Στέφανο & Χέντο) όπου νίκησε τη γαλλική Ρεμς με 4-3.

Τη δεκαετία του ‘50 η Ρεάλ Μαδρίτης αποτελούσε το απόλυτο φόβητρο όλων των ευρωπαϊκών ομάδων αφού κατακτούσε όλα τα τρόπαια, ενώ το ‘60 μπήκαν δυνατά και η Ίντερ, η Μίλαν, η Μπενφίκα, η Σέλτικ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο όμως σύστησε ο Άγιαξ τη δεκαετία του 70’ και προς το τέλος της δεκαετίας και για τρεις συνεχείς χρονιές η Μπάγερν. Το 1977 ξεκινάει και η κυριαρχία των αγγλικών ομάδων με τη Λίβερπουλ να ξεχωρίζει. Η κυριαρχία αυτή διακόπτεται στις 29 Μαΐου του 1985 με την τραγωδία του Χέιζελ, στην οποία 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 600 τραυματίστηκαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από τη διοργάνωση, πράγμα που έδωσε την ευκαιρία στις ιταλικές και ισπανικές ομάδες να κυριαρχήσουν. Οι Εγγλέζοι επανήλθαν στο προσκήνιο το 1999 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ομάδα έκπληξη, η Στεάουα Βουκουρεστίου, όπου το 1986 φτάνει στον τελικό αντιμετωπίζοντας τη Μπαρτσελόνα και κατακτά το κύπελλο! Είναι η πρώτη ομάδα από την Ανατολική Ευρώπη που κατακτά το τρόπαιο. 

Πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης η χώρα μας το 1959-1960. Εκπρόσωπός μας ο Ολυμπιακός, ο οποίος αποκλείστηκε από τη Μίλαν στον πρώτο γύρο. Το 1971 ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του Γουέμπλεϊ, όπου έχασε 2-0 από τον Άγιαξ, ενώ κατάφερε να φτάσει άλλες 2 φορές στον ημιτελικό, το 1985 με τη Λίβερπουλ (0-4, 0-1) και το 1996 με τον Άγιαξ (1-0, 0-3).
Το 1990 – 1991 δημιουργούνται οι όμιλοι και η διοργάνωση αλλάζει μορφή. Όχι μόνο περισσότερα ματς για τις μεγάλες ομάδες αλλά και πολύ περισσότεροι χορηγοί και χρήματα. Την επόμενη σεζόν η διοργάνωση μετονομάστηκε σε Champions League (Τσάμπιονς Λιγκ).

Κατακτήσεις Κυπέλλου

·         Ρεάλ Μαδρίτης - 12
·         Μίλαν - 7
·         Λίβερπουλ - 5
·         Μπάγερν - 5
·         Μπαρτσελόνα - 5
·         Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - 3
·          Ίντερ - 3
·         Πόρτο - 2
·         Μπενφίκα - 2
·         Γιουβέντους - 2
·         Νότιγχαμ - 2
·         Άστον Βίλα - 1
·         Ντόρτμουντ - 1
·         Σέλτικ - 1
·         Ερυθρός Αστέρας - 1
·         Φέγιενορντ - 1
·         Αμβούργο - 1
·         Μαρσέιγ - 1
·         Αϊντχόβεν - 1
·         Στεάουα Βουκουρεστίου - 1
·         Τσέλσι - 1

Αξιοσημείωτα στατιστικά

·         Περισσότερα γκολ σ’ έναν αγώνα
-          Λιονέλ Μέσι (5 γκολ στον αγώνα Μπαρτσελόνα -Λεβερκούζεν 7-1, 7/3/2012)
-          Λουίς Αντριάνο (5 γκολ στον αγώνα Μπάτε Μπορίσοφ - Σαχτάρ Ντόνετσκ 0-7, 21/10/2014)
·          
       Περισσότεροι αγώνες
-          Ρεάλ Μαδρίτης (212 αγώνες)

·         Περισσότερες νίκες
-          Ρεάλ Μαδρίτης (124 νίκες)

·         Περισσότερες ήττες
-          Πόρτο (51 ήττες)

·         Περισσότερα γκολ
-          Ρεάλ Μαδρίτης (439 γκολ)

·         Μεγαλύτερο σκορ
-          Μονακό - Λα Κορούνια 8-3 (5/11/2003)

·         Αήττητοι σερί
-          Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (25 αγώνες, από 19/9/2007 έως 05/05/2009)

Σχόλια

Συνολικές προβολές σελίδας