Μπάσκετ - Το ταμπλό των 24 δευτερολέπτων που μετράει αντίστροφα

The NBA adopted the shot clock in 1954



Άραγε γνωρίζουν οι λάτρεις του μπάσκετ πότε και γιατί καθιερώθηκαν τα 24 δευτερόλεπτα της αντίστροφης μέτρησης στο ρολόι πάνω από το ταμπλό? Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την υποχρέωση που έχει η ομάδα, η οποία έχει στην κατοχή της τη μπάλα, να κάνει επίθεση προτού λήξουν?

Η ιστορία ξεκινά το 1950 στο NBA το οποίο κάνει τα πρώτα του βήματα σαν αμερικάνικο πρωτάθλημα. Κάθε αγώνας θεωρείται κρίσιμος γιατί πρέπει πάση θυσία να κρατήσει θερμό το ενδιαφέρον των οπαδών του και συνεπώς και την αγορά εισιτηρίων.

Η μεγαλύτερη ομάδα τότε ήταν οι Μινεάπολις Λέικερς (προάγγελος των σημερινών Άντζελες Λέικερς), με καλύτερο παίκτη τους τον Τζορτζ Μίκαν, που παρέα με τους μοναδικούς Βερν Μίκελσεν και Τζιμ Πόλαρντ, μετέτρεπαν την ομάδα σε πραγματικό φόβητρο για κάθε αντίπαλο.

Στις 22 Νοεμβρίου, λοιπόν, του 1950 οι Λέικερς καλούνται να αντιμετωπίσουν τους Φορτ Γιουέιν Πίστονς, (σημερινούς Ντιτρόιτ Πίστονς). Ο προπονητής τους Μάρεϊ Μέντενχολ γνωρίζει καλά πως η ομάδα του δεν έχει καμιά τύχη και ψάχνει να βρει κάθε τρόπο ώστε οι παίκτες του να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη δύσκολη αναμέτρηση. Στρατηγική του, λοιπόν, είναι οι παίχτες του να καθυστερούν όσο μπορούν να αλλάζουν την μπάλα με πάσες και βολές, με το σκεπτικό πως αν οι αντίπαλοι δεν πάρουν την μπάλα δε θα καταφέρουν και να σκοράρουν!

Το γήπεδο έχει συγκεντρώσει πάνω από 7000 οπαδούς. Οι Πίστονς κερδίζουν το πρώτο τζάμπολ και ξεκινούν να ακολουθούν τη στρατηγική του προπονητή τους. Πράγματι καθυστερούν συνέχεια και δεν αλλάζουν πάσες. Το γεγονός αυτό φέρνει τεράστιο εκνευρισμό στους θεατές καθώς και στους παίκτες των Λέικερς. Το ημίχρονο λήγει με 13-12 υπέρ των Λέικερς, με τον Μίκαν να σημειώνει τους 12 από τους 13 πόντους. Ξεκινάει το δεύτερο ημίχρονο και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Καθυστερήσεις, ελάχιστες βολές και εκνευρισμός. Τότε λοιπόν οι Λέικρες αποφασίζουν να απαντήσουν υιοθετόντας την ίδια στρατηγική. Τη νίκη την παίρνουν οι Πίστονς με 19-18 χάνοντας οι Λέικερς την τελευταία βολή. 

Οι παράγοντες της λίγκας είναι έξαλλοι! Γνωρίζουν καλά πως με τέτοιες τακτικές στους αγώνες οι οπαδοί θα χάσουν κάθε ενδιαφέρον για το άθλημα και θα στραφούν αλλού, με αποτέλεσμα να αδειάσουν οι αγωνιστικοί χώροι. Έπρεπε σύντομα να ληφθούν μέτρα για την επίλυση του προβλήματος. Έτσι λοιπόν ο πρόεδρος του NBA, Μόρις Πόντολοφ, καλεί όλους τους υπεύθυνους της λίγκας καθώς και τους διαιτητές της συγκεκριμένης αναμέτρησης για την παράθεση απόψεων στο φλέγον αυτό ζήτημα. Προέβησαν σε διάφορες αλλαγές κανονισμών όπως στην επέκταση της ρακέτας από το 1,80cm στα 3,60cm, χωρίς όμως αποτέλεσμα, με τα σκορ να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τους φιλάθλους να εγκαταλείπουν σιγά σιγά τα γήπεδα και τις ομάδες να αποχωρούν από τη λίγκα. Στο τέλος της σεζόν (1953-1954) έχουν μείνει μόνο 9 ομάδες, με μία από αυτές να είναι οι Σίρακιουζ Νάσιοναλς (σημερινοί Φιλαδέλφια 76ers), με ιδιοκτήτη τον Ντάνι Μπιαζόν.

Ο Μπιαζόν έχοντας μελετήσει πολλούς αγώνες από τη στιγμή που απέκτησε τους Σίρακιουζ Νάσιοναλς υπολόγισε πως σε κάθε αγώνα μπορούν να επιτευχθούν τουλάχιστον 120 βολές, (60 από κάθε ομάδα). Ο κάθε αγώνας διαρκεί 48 λεπτά (2.880 sec). Κάνοντας τη διαίρεση προκύπτει πως για την ολοκλήρωση κάθε βολής χρειάζονται έως 24 δευτερόλεπτα. Έτσι, βάση αυτού του υπολογισμού φέρνει στους παράγοντες την πρόταση πως ένα ρολόι που θα μετράει αντίστροφα από τα 24 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει σουτ θα είναι απαραίτητο ώστε να αποκτήσει το παιχνίδι ενδιαφέρον, να γίνει ελκυστικό αλλά και δίκαιο. 

Πράγματι, οι παράγοντες πείθονται από την πρόταση αυτή και στις 30 Οκτωβρίου του 1954 στον αγώνα ανάμεσα στους Ρότσεστερ Ρόγιαλς (σημερινούς Σακραμέντο Κινγκς) και τους Μπόστον Σέλτικς, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ρολόι αντίστροφης μέτρησης των 24 δευτερολέπτων. Οι Ρόγιαλς επικρατούν των Σέλτικς με 98-95, ενώ ο μέσος όρος των πόντων του πρωταθλήματος ανεβαίνει κατά 13 πόντους. 

Το ρολόι του Μπιαζόν είχε σώσει το άθλημα! Σήμερα σαν μνημείο υπάρχει ένα πραγματικό ρολόι 24 δευτερολέπτων στο κέτνρο του Σίρακιουζ της Νέας Υόρκης προς τιμήν του Μπιαζόν.

Για τους λάτρεις του μπάσκετ και του στοιχήματος, σούπερ προγνωστικά στο www.stoixima.com/prognostika-basket/!



Σχόλια

Συνολικές προβολές σελίδας