Τι είναι το Nations League;


UEFA Nations League Trophy

Nations League - Η καινούρια διοργάνωση που αλλάζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το Nations League έρχεται για να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Euro και το Mundial, στις ομάδες που δεν κατάφεραν να προκριθούν στα προκριματικά.

Σκοπός του Nations League είναι να μειωθούν στο ελάχιστο τα φιλικά παιχνίδια, που δεν παρουσίαζαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό και να αντικατασταθούν από επίσημους αγώνες ενάντια σε ομάδες αντίστοιχης δυναμικής. Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα ή την ευκαιρία να προκριθούν και ομάδες μικρότερης δυναμικής και χαμηλότεων δυνατοτήτων.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια διοργάνωση της UEFA που έρχεται για να αντικαταστήσει τα φιλικά παιχνίδια και να δίνει εισιτήρια στα τελικά του Euro και του Mundial.

Μέσω του Nations League, στο Euro 2020 θα προκριθούν από τις 24 ομάδες της τελικής φάσης 4 ομάδες, ενώ οι άλλες 20 θα περνούν από τους 10 ομίλους των προκριματικών και συγκεκριμένα η 1η και η 2η ομάδα από κάθε γκρουπ.

Οι ομάδες χωρίζονται σε 4 κατηγορίες (λίγκες) A, B, C, D. H ένταξη των ομάδων στις κατηγορίες αυτές ορίζεται σύμφωνα με την κατάταξη της UEFA που των προκριματικών του Mundial 2018.

Στη Leaugue A υπάγονται οι πρώτες 12 ομάδες της κατάταξης, στη B οι επόμενες 12, στη C οι επόμενες 15 και στη C οι επόμενες 16.

Οι Leagues A & B έχουν από 4 ομίλους, όπου ο κάθε όμιλος αποτελείται από 3 ομάδες.
Η League C έχει 1 όμιλο ο οποίος αποτελείται από 3 ομάδες και 3 ομίλους με 4 ομάδες.
Η League D έχει 4 ομίλους με 4 ομάδες.

Η Εθνική Ελλάδας βρίσκεται στην League C και παίζει με Φινλανδία, Εσθονία και Ουγγαρία.

Τα παιχνίδια θα γίνουν εντός και εκτός το Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2018, ενώ η κάθε ομάδα θα παίξει 4 ή 6 παιχνίδια ανάλογα το μέγεθος του ομίλου στον οποίο ανήκει.

Οι 4 νικητές του Nations League για τα τελικά του Euro, θα προκύψουν από τα playoffs του Μαρτίου 2020. Θα δούμε ένα αντίστοιχο Final 4, όπου και στις 4 λίγκες θα παρακολουθήσουμε 2 ημιτελικούς και τελικό. Ο τελικός αυτός θα κρίνει ποια ομάδα, από κάθε κατηγορία, θα πάρει το εισιτήριο για τα τελικά του Euro 2020.

Κάπου εδώ θα πρέπει να επισυμάνουμε πως τα προκριματικά του Euro ξεκινούν το Μάρτιο του 2019, δηλαδή μετά τη φάση των ομίλων του Nations League, ενώ τα playoffs της νέας διοργάνωσης θα διεξαχθούν το Μάρτιο του 2020 που θα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τα προκριματικά του Euro 2020, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα χαθεί το ενδιαφέρον των ομάδων για τα προκριματικά.

 Σε περίπτωση που κάποια ομάδα, οποιασδήποτε λίγκας,(A, B, C, D) περάσει κατευθείαν στα τελικά του Euro 2020 μέσω προκριματικών, τότε στα Playoffs θα γίνει αντικατάστασή της από την αμέσως επόμενη ομάδα, βάσει επίδοσης στο UEFA Nations League.

Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση που μια ομάδα δεν καταφέρει να κερδίσει το εισιτήριο για τα τελικά του Euro 2020, στη φάση των προκριματικών, της δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να ξαναπροσπαθήσει μέσω του Final 4 του Nations League.

πηγή stoixima.com
















Σχόλια

Συνολικές προβολές σελίδας