10 Fair Plays που έμειναν στην ιστορία



Fair play

Παλιότερα, στο χώρο του ποδοσφαίρου, δεν ήταν λίγες οι φορές που ενώ κάποιος ποδοσφαιριστής βρισκόταν τραυματισμένος στον αγωνιστικό χώρο, οι ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας συνέχιζαν να παίζουν, αποκτώντας αριθμητικό πλεονέκτημα και προσπαθώντας να το εκμεταλλευτούν για να σκοράρουν. 

Για το λόγο αυτό, πριν από μερικά χρόνια αποφασίστηκε από την UEFA να εισαχθεί στο ποδόσφαιρο το fair play, με σκοπό να δοθεί μία νότα ήθους στον αγωνιστικό χώρο. Η UEFA δε μπόρεσε ποτέ να θεσμοθετήσει το fair play σε μορφή τιμωρίας αν κάποια ομάδα δεν το τηρήσει. Το επέβαλε έμμεσα, επικροτώντας τέτοιου είδους ενέργειες και προβάλλοντας τους παίχτες που το τηρούν.

Παρακάτω θα δούμε 10 Fair Plays που έμειναν στην ιστορία.

10. Μίροσλαβ Κλόζε (Νάπολι-Λάτσιο): Fair play, από αυτά που δεν έχουμε συνηθίσει, έγινε στον αγώνα της Λάτσιο κόντρα στην Νάπολι. Ο αγώνας μόλις είχε ξεκινήσει και η Λάτσιο είχε κερδίσει κόρνερ. Ο Γερμανός επιθετικός βάζει περίεργα το σώμα του και καταφέρνει να σκοράρει. Το γκολ όμως μπήκε με το χέρι. Τότε λοιπόν, ο ποδοσφαιριστής που βλέποντας τους συμπαίκτες του να πανηγυρίζουν αλλά και τους αντιπάλους να αντιδρούν πολύ έντονα, αποφάσισε να πάει προς τον διαιτητή και να παραδεχτεί ότι σκόραρε με το χέρι! Ο διαιτητής ακύρωσε το τέρμα και ο κόσμος αποθέωσε τον αντίπαλο.

9. Πάολο Ντι Κάνιο (Γουέστ Χαμ-Έβερτον): Μπορεί να έχει αρκετές άσχημες στιγμές στην ποδοσφαιρική του καριέρα ο Πάολο Ντι Κάνιο, όμως έχει πρωταγωνιστήσει και σε μια φανταστική φάση. Σε αγώνα κόντρα στην Έβερτον, με το σκορ στο 1-1, ενώ είχε τη δυνατότητα να πετύχει γκολ σε κενή εστία, σταμάτησε τη φάση επειδή ο τερματοφύλακας της αντίπαλης ομάδας είχε πέσει στο έδαφος!

8. Αρσέν Βενγκέρ (Άρσεναλ-Σέφιλντ Γιουνάιτεντ): Κύπελλο Αγγλίας, σεζόν 1998-99. Με το σκορ να είναι ισόπαλο, ο Μπέργκαμπ καταφέρνει να σκοράρει ύστερα από μη τήρηση του fair play από τον Κανού, καθώς η Σέφιλντ είχε πετάξει την μπάλα πλάγιο άουτ για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε έναν παίκτη που ήταν τραυματίας. Λίγο μετά το τέλος του αγώνα, ο Βενγκέρ ζήτησε να μην μετρήσει το σκορ και να γίνει επανάληψη του αγώνα. Δέκα ημέρες μετά, το παιχνίδι επαναλήφθηκε με την Άρσεναλ να κερδίζει 2-1.

7. Ντέμης Νικολαΐδης (ΑΕΚ-Ιωνικός): Το αξιομνημόνευτο fair play του Ντέμη που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί στα ελληνικά γήπεδα. Τελικός κυπέλλου Ελλάδος 2000. Με το σκορ να είναι στο 0-0, ο Νικολαΐδης ύστερα από κόντρα έβαλε γκολ με το χέρι του στα δίχτυα του Στρακόσια. Δεν πανηγύρισε όμως και αμέσως ζήτησε από τον Δούρο να μη μετρήσει το γκολ. Το κάρμα του έκανε τη χάρη και του επέτρεψε να σκοράρει στον τελικό, λίγα λεπτά μετά.

6. Άαρον Χαντ (Νυρεμβέργη-Βέρντερ Βρέμης): Ο Άαρον Χαντ της Βέρντερ Βρέμης κάνει βουτιά μέσα στην περιοχή της Νυρεμβέργης, χωρίς ο αντίπαλός του να τον έχει ακουμπήσει. Ο διαιτητής δίνει αμέσως πέναλτι. O Γερμανός πάει στον διαιτητή και του επισημαίνει πως μόνος του μπήκε στην περιοχή και έτσι ο διαιτητής παίρνει πίσω την απόφασή του. Respect!

5. Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ (Στουτγάρδη-Μπάγερν Μονάχου): Ο Καλίντ Μπουλαρούζ της Στουτγάρδης βλέπει τη δεύτερη κίτρινη κάρτα για ένα φάουλ πάνω στον Σβαϊνστάιγκερ. O Γερμανός προσπαθεί με όποιο τρόπο μπορεί να πείσει το διαιτητή να αλλάξει την απόφασή του και να μην αποβάλει τον αντίπαλό του.

4. Γιαν Βερτόγκεν (Άγιαξ-Καμπούρ): Ίσως το πιο αστείο fair play που έχει γίνει ποτέ. Ο 19χρονος τότε πιτσιρικάς Γιαν Βερτόγκεν του Άγιαξ, σε μια προσπάθεια να επιστρέψει τη μπάλα στην αντίπαλη ομάδα πετυχαίνει ένα ανεπανάληπτο γκολ από τα 50 μέτρα! Στην επόμενη φάση, οι παίκτες του Άγιαξ αφήνουν αυτούς της Καμπούρ να σκοράρουν ανενόχλητοι.

3. Γκουστάβο Μέντεζ (Πατσούκα-Εστουδιάντες): Ο Μέντεζ χάνει εσκεμμένα πέναλτι, παίζοντας άριστα το fair play.

2. Τζόμπσον (Αλ Νάχμπα-Αλ Ιτιχάντ): Ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων έχει λυμένα τα κορδόνια του και ο επιθετικός των φιλοξενούμενων αντί να προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί, σκύβει και του τα δένει! Ωστόσο, ο διαιτητής σφυρίζει φάουλ εις βάρος του keeper για καθυστέρηση. Οι παίκτες της Αλ Ιτιχάντ, σεβόμενοι το fair play στέλνουν απλά τη μπάλα άουτ.

1. Ομίντ Εμπραχίμι (Αλ Νασρ-Σεπαχάν): Στο Ντουμπάι, σε αγώνα της Αλ Νασρ με την Σεπαχάν, συνέβη το εξής περιστατικό. Οι παίκτες της Σεπαχάν, δίνουν πίσω τη μπάλα στην αντίπαλη ομάδα για fair play, όμως ο επιθετικός της Σεπαχάν δεν το έχει αντιληφθεί, κλέβει τη μπάλα και πάει να σκοράρει, με αποτέλεσμα ο τερματοφύλακας να του κάνει πέναλτι και να αποβληθεί. Ως ένδειξη fair play, ο παίκτης της Σεπαχάν που πάει για την εκτέλεση, Ομίντ Εμπραχίμι, επιστρέφει την μπάλα στον αντίπαλο keeper!



Σχόλια

Συνολικές προβολές σελίδας