Cristiano Ronaldo – Το όνειρο ενός παιδιού



 

                                                                Cristiano Ronaldo - el sueño del niño

Ο Ρονάλντο γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1985 σε μια φτωχική γειτονιά του Φουντσάλ στο Σάντο Αντόνιο, στο νησί του Ατλαντικού Μαδέρα, που ανήκει στην Πορτογαλία. Το όνομά του ο Ρονάλντο το πήρε λόγω της αγάπης και του θαυμασμού που είχε ο πατέρας του προς τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ηθοποιό και πρόεδρο των Η.Π.Α. Ο πατέρας του ήταν κηπουρός και αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού, ενώ η μητέρα του δούλευε ως καθαρίστρια, για να μπορεί να φροντίζει την οικογένειά της. 

Ο Ρονάλντο χάνει τον πατέρα του στα 52 του χρόνια, εξαιτίας του προβλήματός του με το αλκοόλ κάτι που στιγματίζει τον άσο του ποδοσφαίρου και τον κάνει να απεχθάνεται το ποτό. Έτσι λοιπόν ο Ρονάλντο ούτε πίνει, αλλά ούτε και καπνίζει. Μετά την απώλεια του πατέρα του, η μητέρα του, της οποίας έχει και πολύ μεγάλη αδυναμία, κάνει τα πάντα για να μεγαλώσει το Ρονάλντο και τα αδέρφια του κάνοντας μέχρι και τρεις δουλειές.  

Ο μεγάλος αδερφός του, Χούγκο, αντιμετώπιζε από μικρός προβλήματα εθισμού στις ναρκωτικές ουσίες, ενώ οι δυο αδερφές του ήταν αρκετά μικρές για να βοηθήσουν τη μητέρα τους. Έτσι αρχίζει να αναλαμβάνει ο ίδιος δράση μέσω της μπάλας βάζοντας ως  στόχο να γίνει εκείνος ο προστάτης της οικογένειάς του. Ο Ρονάλντο, όταν μεγάλωσε και κατάφερε να ανταπεξέλθει οικονομικά, πλήρωσε το κέντρο αποτοξίνωσης του αδερφού του, στη Λισαβόνα. Aναφέρει η μητέρα τους «Ο Χούγκο επέστρεψε στα ναρκωτικά αρκετές φορές. Ωστόσο ο Ρονάλντο ήταν πάντα εκεί για να τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του. Επέμενε και του παρείχε τη θεραπεία. Όταν, μάλιστα, ο Ρονάλντο έφυγε για τη Λισαβώνα υπήρχαν βράδια που ξενυχτούσε στο τηλέφωνο, μιλώντας με τον αδερφό του, για να μην μπορεί εκείνος να βγει έξω και να πάρει τη δόση του.»
Ο Ρονάλντο συνήθιζε να παίζει με μεγαλύτερα παιδιά από την ηλικία του. Οκτώ ετών πήγε στην Αντορίνια, μια ερασιτεχνική ομάδα και ύστερα από δύο χρόνια πήγε στη Νασιονάλ, η οποία ήταν η μεγάλη ομάδα του νησιού. Από τότε άρχισε να γίνεται γνωστός. Στα 15 του πήγε στη Σπόρτινγκ Λισαβώνας.  Ο Ρονάλντο πέρα από την πολλή προσωπική δουλειά που έκανε στα γυμναστήρια προκειμένου να δυναμώσει τα πόδια και την τεχνική του, δέχτηκε άθελά του, την πολύ μεγάλη ευκαιρία που του πρόσφερε ο πολύ καλός του φίλος Άλμπερτ Φαντράου. Τι εννοούμε? Λέει σε μια συνέντευξή του ο Ρονάλντο:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου, Άλμπερτ, για την επιτυχία μου. Παίζαμε μαζί μικροί. Όταν έφτασαν άνθρωποι της Σπόρτινγκ, μας είπαν ότι όποιος σκόραρε περισσότερα γκολ, θα γινόταν αποδεκτός από την Ακαδημία της. Νικήσαμε 3-0, εγώ είχα πετύχει το πρώτο γκολ, ο Αλμπερτ το δεύτερο με κεφαλιά και το τρίτο ήταν ένα γκολ που άφησε εντύπωση σε όλους. Ο Άλμπερτ βγήκε τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα, εγώ έτρεχα δίπλα του, κατάφερε να τον περάσει και απλά έπρεπε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα σε άδεια εστία. Όμως, πάσαρε σε μένα και σκόραρα. Έγινα αποδεκτός από την Ακαδημία. Μετά το ματς, τον πλησίασα και τον ρώτησα “γιατί;” και εκείνος μου απάντησε “είσαι καλύτερος από μένα”.»

Μετά από αρκετά χρόνια ένας δημοσιογράφος πήγε στο σπίτι του Άλμπερτ για να επιβεβαιώσει την ιστορία. Ο Άλμπερτ όχι μόνο την επιβεβαίωσε, είπε επίσης πως η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής τελείωσε μετά το ματς αυτό και πως πλέον δεν εργάζεται κάπου. Τότε λοιπόν ρωτάει εύλογα ο δημοσιογράφος. «Και πώς έχεις τόσο ωραίο σπίτι και αυτοκίνητο; Δείχνεις να είσαι πλούσιος. Από πού προέρχονται όλα αυτά;». Και τότε ο Άλμπερτ με υπερηφάνεια απάντησε πως όλα αυτά οφείλονται στον Κριστιάνο".

Ο Ρονάλντο πέρασε αρκετές δοκιμασίες στη ζωή του που τον έκαναν πιο δυνατό και πιο ώριμο. Σε ηλικία 15 ετών διαγνώσθηκε με ταχυκαρδία, μια κατάσταση, που θα μπορούσε να τον αναγκάσει να παρατήσει το ποδόσφαιρο. Τελικά υποβλήθηκε σε επέμβαση και μετά από λίγες μέρες, καθώς ήταν πετυχημένη, επέστρεψε στην ενεργό δράση. Ο Πορτογάλος, χρόνια αργότερα όχι μόνο έσωσε την καριέρα του αλλά έφτασε στην κορυφή του κόσμου.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια, είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ, ενώ είχε πετύχει και το πρώτο του γκολ, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον μεγάλων αγγλικών ομάδων. Το 2002 εντάχθηκε στην ομάδα της Λισαβόνας. Ο Ρονάλντο είναι ο πρώτος παίχτης της Σπόρτινγκ, που κατάφερε σε μια χρονιά να παίξει σε πέντε κατηγορίες της: K16,K17,K18, στη Β' ομάδα, και στην Πρώτη Ομάδα. Στο ντεμπούτο, 7 Οκτωβρίου 2002, με τη Σπόρτινγκ σκόραρε 2 γκολ κόντρα στη Μορειρένσε, το τελικό σκορ ήταν 3-0. Στις 13 Αυγούστου 2002 κάνει ντεμπούτο με τη Σπόρτινγκ στο Τσάμπιονς Λίγκ, εναντίον της Ίντερ.
Ο Ζεράρ Ουγιέ ζήτησε να τον αγοράσει στη Λίβερπουλ, αλλά οι διοικούντες αρνήθηκαν διότι πίστευαν πως δεν άξιζε να αγοράσουν έναν τόσο μικρό παίχτη, πριν τον δουν να ωριμάζει. Σε έναν φιλικό αγώνα, εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι παίχτες του συλλόγου έμειναν άναυδοι από την απόδοση του νεαρού κι ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, δεν άργησε να τον εντάξει στην ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έναντι του ποσού των 12,24 εκ. λιρών. 

Στις 11 Ιουνίου 2009 γίνεται η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του αθλήματος, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης δαπάνησε 96 εκατομμύρια ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Τη σεζόν 2010-11, γίνεται ο καλύτερος πρώτος σκόρερ ("Pichichi") στην ιστορία του Ισπανικού Πρωταθλήματος, σημειώνοντας 41 τέρματα. Ο Ρονάλντο στις 29 Απριλίου του 2014, έσπασε το ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι και του Ζοζέ Αλταφίνι, οι οποίοι είχαν σκοράρει σε μια χρονιά 14 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ρονάλντο, στον ημιτελικό της διοργάνωσης, κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου σκόραρε δις, φτάνοντας τα 16 γκολ σε μια χρονιά στο Τσάμπιονς Λιγκ, το τελικό σκορ της αναμέτρησης ήταν 0-4 υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης, αποτέλεσμα που της εξασφάλισε και την παρουσία της στον τελικό της διοργάνωσης. Ο Ρονάλντο έφτασε πλέον τα 51 γκολ με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, στο Τσάμπιονς Λιγκ, σε 50 συμμετοχές.

Ο Ρονάλντο θεωρείται, μαζί με τον Λιονέλ Μέσι, ένας από τους καλύτερους παίχτες στον κόσμο κι ένας από τους καλύτερους παίχτες, στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Και σύμφωνα με πολλούς θεωρείται και ο ικανότερος παίκτης που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Εθνικής Πορτογαλίας. Ο Ρονάλντο έχει επιθετικό, κυρίως, ρόλο στην ομάδα του, αλλά παίζει κι ως πλάγιος χαφ, ενώ είναι πολύ καλός στις εκτελέσεις φάουλ, στο ντριμπλάρισμα, στα τελειώματα, στις πάσες και, γενικότερα, παίρνει καλές θέσεις στο παιχνίδι. Είναι ταχύς. Έχει νικήσει τον Ισπανό σπρίντερ, Άνχελ Νταβίντ Ροντρίγκεθ, στο ζιγκ ζαγκ με μισό λεπτό διαφορά, ενώ έχει χάσει στο τσακ από επαγγελματία σπρίντερ σε ευθεία. Μέσα σε μια σεζόν, κάνει 900 σπριντ περισσότερα απ' όσα ένας Ολυμπιονίκης σπρίντερ, ενώ το λίπος του σώματός είναι κάτω από το 10% και αυτό τον βοηθάει πάρα πολύ στο να αναπτύσσει τεράστιες ταχύτητες. Έχει ύψος 1,85μ. και βάρος 80 κιλά.
Ο Ρονάλντο αποτελεί μια ποδοσφαιρική φιγούρα με παγκόσμια ακτινοβολία, ενώ το όνομά του είναι γνωστό σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τίποτα δεν έρχεται από μόνο του, τίποτα δεν χαρίζεται και δίχως προσπάθεια, αφοσίωση, θυσίες, μεράκι και διάρκεια ουδείς καταφέρνει να ξεχωρίσει από τον σωρό και να γίνει ο κορυφαίος.

Ο Ρονάλντο έχει κάνει μεγάλες δωρεές σε σχολεία Παλαιστίνιων, έχει δώσει 3 εκ. ευρώ σε αφρικανικές χώρες, ενώ βοήθησε και στην ανακατασκευή κτιρίων, τα οποία είχαν διαλυθεί από το τσουνάμι του 2004, στην Ινδονησία , όπως και τους κατοίκους της Μαδέιρα, όταν το 2010 υπέστησαν διάφορες ζημιές από πλημμύρες. Το 2009, ο Ρονάλντο, έκανε δωρεά ύψους 100.000 λιρών στο νοσοκομείο της Μαδέιρα, προκειμένου να χτιστεί μονάδα, η οποία θα ασχολείται με τη θεραπεία του καρκίνου. Στο νοσοκομείο αυτό είχε νοσηλευθεί η μητέρα του η οποία έπασχε από καρκίνο του μαστού. Έχοντας, μάλιστα, ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό, χρηματοδότησε μία πρωτοποριακή θεραπεία για ένα εννιάχρονο αγόρι, τον Νουχαζέτ, το οποίο αρχικά φαινόταν πως δεν έχει καμία ελπίδα. Ο Ρονάλντο ανέλαβε εξολοκλήρου τα έξοδα της εγχείρησης του μικρού Ερίκ Ορτίθ Κρουζ που έπασχε από δυσπλασία της φλοιικής ανάπτυξης. Το δέκα μηνών αγοράκι χρειαζόταν επέμβαση για να ξεπεράσει το πρόβλημά του, με το κόστος της να ανέρχεται στις 60.000 ευρώ. Ο Πορτογάλος ενημερώθηκε από έναν φίλο του για το ζήτημα και προχώρησε αμέσως στην κάλυψη των εξόδων. Επίσης συντηρεί το κέντρο αποτοξίνωσης από το οποίο βγήκε ο αδερφός του. Το "Χρυσό Παπούτσι" που κέρδισε το 2011 και άξιζε 1,5 εκ. δολάρια, το δώρισε στο Ίδρυμα της Ρεάλ Μαδρίτης, ώστε να δημοπρατηθεί και τα έσοδα να δοθούν για την ανοικοδόμηση σχολείων στη Γάζα. Τέλος, Ο Πορτογάλος άσος αποφεύγει να κάνει τατουάζ στο σώμα του, γιατί είναι εθελοντής αιμοδότης και θέλει να συνεχίσει να μπορεί να δίνει αίμα τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο.

Κάθε φορά πριν βγει στον αγωνιστικό χώρο έχει ένα μικρό μυστικό. Διαβάζει μία φράση που είναι γραμμένη κάτω από τα παπούτσια του η οποία λέει "el sueno del nίnο" – «το όνειρο ενός παιδιού». Είναι κάτι που του θυμίζει πάντα από πού ξεκίνησε και τον κρατά ταπεινό.

Σχόλια

Συνολικές προβολές σελίδας