Francesco Totti: Η ιστορία του θρύλου που έκανε την Ρώμη να δακρύσει...


Ένα όνομα, μια ιστορία. Γεννημένος στις 27 Σεπτεμβρίου 1976, στο Σαν Ζιοβάνι της Ρώμης, δεν θα μπορούσε παρά να υποστηρίζει την Ρόμα. Επί 25 συναπτά έτη φόραγε την φανέλα των Τζιαλορόσι και ο μόνος λόγος αποχωρισμού της, ήταν όταν φόραγε τη φανέλα με το εθνόσημο της Ιταλίας, την οποία τίμησε με 58 συμμετοχές και 9 γκολ.

Totti Capitano

Σε ηλικία 13 ετών, χτυπάει το κατώφλι του νεαρού Φρανσέσκο η Μίλαν, προσφέροντας πολλά χρήματα, αλλά η Ιταλίδα προστατευτική μητέρα του, αρχηγός της οικογένειας αρνείται να διώξει το παιδί της σε άλλη πόλη. Όμως 2 χρόνια αργότερα χτυπάει το κουδούνι του η Ρόμα της καρδιάς του και από εκεί και πέρα ξεκινάει μια ιστορία 25 χρόνων.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια χτίζει το θρύλο του και δεν θεωρείται άδικα ο καλύτερος παίκτης της Ρόμα όλων των εποχών. Έκανε το ντεμπούτο του, στο γήπεδο «Ολίμπικο» με την ομάδα της Ρόμα στις 28 Μαρτίου 1993. Από τότε στέφθηκε καλύτερος Ιταλός παίκτης 5 φορές (σημείο ρεκόρ) και 2 φορές καλύτερος παίκτης της Serie A (campionato). Φυσικά δεν μπορούσε να λείπει από την κατοχή του το χρυσό παπούτσι 2006-2007, αναγνωρίζοντας το ταλέντο του μέχρι και ο Πελέ, ο οποίος τον ανακήρυξε ως έναν από τους καλύτερους εν ζωή παίχτες. 

Σε ηλικία 22 ετών γίνεται ο νεότερος αρχηγός της ομάδας της Ρόμα (1998), και την επόμενη χρονιά κερδίζει το βραβείο του καλύτερου νέου ποδοσφαιριστή. Μια σπουδαία καριέρα έχει ήδη ξεκινήσει. Το 2001 κερδίζει με την Roma FC το πρωτάθλημα της Σεριέ Α, καθώς και το Σούπερ Καπ Ιταλίας. Έλαβε τον τίτλο του Σούπερ Καπ και το 2007. Γίνεται κάτοχος του Κυπέλλου Ιταλίας το 2007 και το 2008.

Σε εθνικό επίπεδο, με την εθνική Ιταλίας κερδίζει το Κύπελλο Ευρώπης κάτω των 21 (1996) και το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2006.

Στιγμές αλησμόνητες έχουν ζήσει οι φίλαθλοι της Ρόμα και όχι μόνο μαζί με το αγαπημένο τους δεκάρι. Ενδεικτικά η νίκη της Ρόμα 1-0 με το γκολ του μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», της Ρεάλ, έπειτα από 35 χρόνια. Φυσικά κανείς δεν θα ξεχάσει ότι μπαίνοντας αλλαγή στο 86’, σε ηλικία 39 χρόνων, αντέστρεψε το εις βάρος τους αποτέλεσμα με την Τορίνο και κερδίζοντας τελικά με 3-2.

Στις 28 Μαΐου 2017, έπειτα από 619 συμμετοχές με την ομάδα τη Ρόμα και 250 γκολ στο πρωτάθλημα, όντας δεύτερος  στην ιστορία του Καμπιονάτο, φόρεσε το περιβραχιόνιο για τελευταία φορά στην αθλητική του καριέρα. Ο capitano έκανε τα τελευταία βήματα του στο γήπεδο που έζησε όλα του τα χρόνια. Ένιωσε για τελευταία φορά τις καλές και τις κακές στιγμές και αποχαιρέτισε την εξέδρα με βήμα αργό. Όλοι οι Ρωμαίοι τον αποχαιρέτησαν δακρύζοντας. Το «Ολίμπικο»  ήταν κατάμεστο για να τιμήσει αυτόν τον άνθρωπο «σημαία» στην ιστορία των "τζιαλορόσι".

Και αυτός τους τίμησε ανάλογα όλα τα χρόνια και το απέδειξε μέχρι και την τελευταία στιγμή, όταν οι άνθρωποι ασφαλείας πήγαν να σταματήσουν έναν φίλαθλο που είχε μπει μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να πάει στον αρχηγό και αυτός πήγε και τον αγκάλιασε. Έβγαλε αναμνηστική φωτογραφία με όλους αυτούς που τόσα χρόνια προσπαθούσαν να απαθανατίσουν την κάθε μαγική του στιγμή. Τέλος, δεν ξέχασε τους ανθρώπους που τον αγάπησαν και τον λάτρεψαν σαν θεό όλα αυτά τα χρόνια. Αυτούς που κ ο ίδιος ανήκε… curva sud… Υπογράφοντας μια μπάλα κάτω από την αφιέρωση «Θα μου λείψετε», την κλώτσησε για τελευταία φορά από το γήπεδο προς αυτούς...


Σχόλια

Συνολικές προβολές σελίδας